Calibro e-kitap Okuyucu Deneyimi

Calibro e-kitap

Tüm kitap tutkunlarının kitaplarla kurduğu duygusal bağ düşünüldüğünde, dijital kitap fikri rahatsız edici geliyor. Calibro’nun tanıtım toplantılarından birine katılmadan önce, bende aynı şeyi düşünüyordum. Hatta e-kitap sektörünü ve dünyanın bu konuda geldiği noktayı görmezden geldiğimi farkettim…

calibro e-kitap

calibro e-kitap

Calibro e-kitap Nasıl Bir şey?

Calibro e-kitap bize bambaşka bir deneyim vadediyor, konuya ön yargısız ve zamanın ruhuna yakın bir çerçeveden baktığımızda gereklilik olduğu su götürmez bir gerçek. Calibro e-kitap’da beni en çok etkileyen özelliklerden biri kütüphane fikri oldu. Bende her kitap sever gibi sevdiği kitaplardan ayrılmak istemeyen, elinden gelse bir oda dolusu kitabı çantasında taşımak isteyen biriyim. Dolayısıyla benim gibiler için bulunmaz bir güzellik. Kitap okumak içinde farklı şeyleri barındırır. Örneğin sevdiğimiz cümlelerin altını çizmek isteriz. Calibro e-kitap’da bu da düşünülmüş dahası anlamını bilmediğimiz kelimeler için sözlük özelliği bile bulunuyor, hatta not tutabileceğiniz alanlar ve daha bir çok kolaylık…

Calibro e-kitap gelecek kuşaklar için öncü bir rol üstleniyor. Telefonların ve tabletlerin ekranlarına dokunarak büyüyen kuşaklar, alışık oldukları biçimde parmaklarıyla dokunarak sayfaları çevirecek, sevdikleri yazarların kitaplarını bu şekilde yönetmeye alışık oldukları ekranlardan okuyacaklar.

Bu tarz bir okuyucunun kişiye tuhaf gelecek bir takım tarafları da olacaktır. Örneğin, okuyucunuzun arızalanması ya da şarjının bitmesi gibi kitabınızı bir yetkili servise götürmek komik bir durum olsa gerek. Kitabın en heyecanlı yerinde şarjının bitmesi, can sıkıcı. Ancak bunlar gelecekte aklımızı meşgul edecek şeyler olmayacak.

Dijital kitap sektörünün dünyada geldiği nokta ortada. E-kitap sektörünün 2018 yılında dünya çapında birinci sıraya yerleşeceği öngörülüyor. Böyle bir duruma geç kalmak ikinci bir matbaa krizi yaratabilir, neyse ki Calibro ipin ucunu tam zamanında yakalıyor.

Dijital kitap sektörü için sorulması gereken önemli sorulardan biri şu, ne ölçüde içerik üretebiliyoruz. Dünya klasikleri, felsefe kitapları, çok satanlar, yeni çıkanlar vs. ulaşılabilirlikleri ne olacaklar. Bir de işin yayıncılar tarafı var. Ancak bildiğim kadarıyla Babil.com bu konuda önemli adımlar atmakta. Kısacası Calibro uzun bir yolculuğun başında ve sağlam adımlarlarla ilerliyor.

Uygulamalar ve Ekosistem

İçerik üretmekten söz açılmışken mobile dair en önemli nokta uygulamalar ve ekosistem. Calibro e-kitap okuyucusunda “Mağaza” mevcut. Burada daha fazla uygulama olmalı. Umarım babil.com bu mağazaya yazılması için 3.parti uygulama geliştiricilere bir ortam sunarda, özellikle oyun oynamak gibi kitap okuyucusunu arlarda calibro etkileşimini arttıracak kaynak alternatifleri sunulur. Zira insanların tablet vari cihazlardan beklediklerini, e-kitap özelliği ile geldiklerini de düşündüğümüzde, karşılamak önemli bir nokta. Tabi teknik tarafta Linux tabanlı bir sistem kullanıldığını ve en popüler e-kitap formatlarını da desteklediğini şimdiden belirtelim.

Calibro’ya dair merak ettiğim bir iki konuyu da belirtip yazımı bitiriyorum:

1. Daha çok içerik daha hızlı gelmeli.
2. Görme engelliler için sesli kitap satışı yapılacak mı?
3. Geliştiriciler Calibro e-kitap’a özel uygulama yazabilecekler mi? Mağaza’daki uygulama sayısı artacak mı?

İnceleyen: Oytun Sengul ve Seval Tuncer

Share/Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *