Google Material Design ekibiyle akşam yemeğinden notlar

Material Design ekibiyle gerçekleştirdiğimiz akşam yemeğini, Google I/O 2016’ya gelme sebebim oldu diyebilirim. Aslında sürpriz bir biçimde haberimiz oldu ve dışarıya kapalı bir etkinlik olduğu içinde bir gün önceden haber verdiler.

Tabi bu fırsatı bulmuşken twitter’dan da Google Material Design ekibine soruları almaya çalıştım, hepsinin cevaplarını burada vermeye çalışayım.

Öncelikle ekibin yarısı yemekteydi, şöyle bir resimle paylaşayım:

çeken yok tabi :(

çeken yok tabi 🙁

Genel olarak hakim olduğum Google’ın ürün geliştirme yaklaşımına, içerideki ekipler arası uyum ve iletişime dair epey faydalı bir yemek oldu. Yaklaşık 2-3 saat bolca sohbet ettik, bende akılda kalanları hemen yazmak istedim.

Bottom Navigation

Son dönemin Android’de en popüler konusu. Bazıları iOS’de var neden Android’de yok diyorken, geçtiğimiz günlerde Android guideline’ına eklendi: https://www.google.com/design/spec/components/bottom-navigation.html#

Benim konuyla ilgili görüşüm ise çok net. Android’de fiziksel navigasyon tuşlarının hemen üstüne konumlanan bu birincil ya da ikincil seviye navigasyon öğesi tam bir felaket. Ne Gestalt prensiplerine uyuyor ne Fitts Kanunlarına. Hadi bunları boşver, kullanılabilirlik açısında iki temel navigasyonu bu kadar yakın tutmak dokunabilir alanlarda problem yaratmayacak mı? Hiyerarşiyi zaten logoyu iki tık büyüterek sağlayan tasarım ve yönetim anlayışı, bu navigasyonlar arası öne çıkarmayı ne ye göre sağlayacak?

Ayrıca Android özelinde ekranın en altında fiziksel navigasyon, hemen üstünde birincil/ikincil navigasyon, ekranın üstünde tab’lı navigasyon, bir de hamburger menu kullanılacak ki -o da bilinmeden gizli navigasyon- labirentte mi yaşıyoruz da bu kadar navigasyon dedirtecek. Gerekli araştırmayı yapma, bilgi mimarisinden bi haber UX/UI designer’ına!? işi yaptır sonra ortaya bu sonuç çıkacak eminim. Bunun önünü açtılar maalesef.

Neyse beni bırakalım Material Design ekibi ne diyor konuyla ilgili?

İki isme bu soruyu sordum. Biri ekibin Senior Interaction Designer’ı diğeri de ekibin başı abiydi. Bazı şeyleri detaylıca yazamayacağım ama Türkiye’de herkesin anlayacağı bir durum olmuşmui bu olayda da. Son dönemim popüler tabiriyle “Dost modern darbe” yemişler. Evet yanlış duymadınız, bir tane Material Design ekibinden üye bile savunmak istemedi diyeyim Bottom Nav’ı, gerisini siz anlayın… Hatırlatırsanız ileride daha detaylı yorumlarını birebir de anlatırım dostlar…

Peki ya araştırma sonuçları, digital kullanım oranları, analitik?

Bu konuyla ilgili yine yazamayacağım şeyler söylendi, ama tek kelimeyle hippo durumu söz konusu diyeyim.

Material Design ekibi ne yapıyor?

Google’da her ürünü doğal olarak kendi ekipleri geliştiriyor. O yüzden mesela bu Google Photos niye böyle, bu hatalar hiç görülmüyor mu dediğimizde, aslında Material Design ekibinin “UX Review” yapması dışında bir katkısı yok. Anladım ki, bazı Google ürünleri bana da Beta sürecinde “UX Review” için geldiğinde, yazdığım raporun benzerini Material Design ekibinden de alıyorlar ve o kadar, üzgünüm.

Material Design ekibi bu öneriler dışında kendi ürünlerini de yapıyor. Bazı ürünleri tasarlayarak, bu şekilde devam edilmesi gerektiğinin yolunu çiziyorlar. Mesela size süper işinize yarayabilecek bir örnek getirdim. Bu uygulamada yer alan tüm bileşenler Material Design örneklerini içeriyor. Açık kaynak kodlu ve tasarım örnekleriyle buradan indirebilirsiniz: https://github.com/nickbutcher/plaid

Türkiye’den çıkan bazı uygulamaları gösterdim…

Twitter üzerinden sormuştum öncesinde hangi uygulamaları göstereyim diye, aklıma reklamını yaparak gözümüze soktukları için İşCep material design uygulaması geldi: http://www.fortuneturkey.com/iscep-material-design-dokunuslu-yeni-tasarimiyla-karsinizda-32140 (Bu kadar Material Design yaptık demeselerdi aklıma gelmezdi).

Uygulamayı gösterdim. Aslında kayıt altına da aldım yorumlarını, -özellikle Visual Designer ablanınkileri- ve yayımlamayı da düşündüm fakat sonra aklıma şu geldi. Biz Türkiye’de bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatamıyorsak ve nasıl yapılması gerektiğine de hala buradan gelecek yönlendirmeler daha değerli sayılarak uygulamaya konulacaksa Türkiye’de tüm tasarımcıların oturup bi düşünmesi lazım. Sadece tasarımcıların da değil bence sektördeki herkesin, o projedeki tüm bileşenlerin. Ya biz ikna edebilecek yeterince veri ile konuşamıyoruz ya da hala orta doğu ülkesinin az gelişmiş tasarımcıları/geliştiricileri durumundayız. Tercihi yapanlar ise orta doğu ülkesinin çok gelişmiş yöneticileri zira.

Material Design ekibinin hamburger menu ile bir sıkıntısı yok. Benimde yok ayrıca. Doğru kullanımda iyi performe edebileceğini düşünüyorum. Ekipte benzer düşünceler içerisinde, doğal olarak hamburger menu ile bir süre daha devam. Bir süre daha diyorum, zira görünmez eller devreye girebiliyormuş onu öğrendim.

Yeni Proje

Son olarak benimde dahil olduğum bir projeye başlıyoruz yakın zamanda. Bence uygulamaya dönük örneklerle ilgili ciddi bir sıkıntı var. Bu konuyu çözmek adına birşeyler yapacağız hep beraber, bununda haberini vererek günü kapatalım.

San Francisco, 2016.

IMG_20160519_184845

Share/Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *