Nokia Lumia 920 İncelemesi

Çok fazla uzun tutmadan, artıları eksileri ve tabii ki biraz da geliştirme ve sistemin detaylarına değinen bir inceleme olsun istiyorum. Bu yüzden karşınızda: İşte bu, Lumia 🙂

WP_20130315_003

Nokia Lumia 920’de Beğendiklerim:

  • Nokia görüntü işleme de, kamera teknolojisinde en yakın rakibinden 5-6 yıl ileride, çok net. Gece çekimi cihazın muhteşem, gündüz çekimleri de ortalam üstünde.
  • Ekran çok iyi. Renkler ne kadar parlak, keskin tartışılır ama kalitesi hissediliyor. Ayrıca kışın eldivenle ekranı yönetmek çok iyi.
  • Cihaz premuim olduğunu hissettiriyor. Yani kesinlikle her zaman ki gibi Nokia kalitesini elinizde hissediyorsunuz. Başkaları da görünce hissedecektir.
  • Nokia N9 dizaynına büyütülerek sadık kalınması, elde hoş bir his bırakıyor.
  • Büyük ekranda internet, fotoğraf, video vb. deneyimler çok iyi.
  • Nokia’nın HERE platformuyla gelen tüm harita ve navigasyon uygulamaları, her zaman ki gibi alanında en iyisi!

Beğenmediklerim:

  • Cihaz ağır. Sebebi PureView oluşu. Tercihiniz şu yönde olacak, ya kamerası çok iyi ama biraz ağır ya da kamerası kötü ama hafif.
  • Bazı oyun ve uygulamalarda ısınıyor. Rahatsız ettiği zamanlar oldu.
  • Cihazın sesi az mı çıkıyor?

13030003

Windows Phone 8 Beğendiklerim:

  • Sync. Senkronizasyon. Bulut desteği. Her an tüm ağlara bağlısınız ve siz zahmet etmeden sistem sizin tüm hesaplarınızı arkadaşlarınızı işinizi, maillerinizi, sosyal ağları ve arkadaşlarınızı birbirine bağlaması güzel. Aralarda bazı eksiklikler yaşansa da son kullanıcı açısından iyi bir deneyim sunuyor.
  • Office desteği. Microsoft kendi işletim sisteminde en iyi Office deneyimini sunmazsa ayıp olurdu heralde zaten. SkyDrive ve Office 365 ile entegre bir Office sürümü var ve epey güzel görünüyor. Kurumsal müşterilerine satışta bu uygulamayı ön plana çıkarmak başarı getirir mi, düşünülebilir. Son kullanıcılar açısından sa, çok iyi. Çünkü cebinizde yaşayabileceğiniz en iyi Office deneyimi.
  • SkyDrive mümkün olduğunca sisteme entegre edilmiş. Bence iyi ama güvenlik ve blutua dair itiriazlarınız varsa, beğenilmeyebilir.
  • Bazı uygulamalar çok kaliteli.
  • Canlı kutucuklar iyi bir dizayn bence. Windows 8’in kutucuklarını da dizayn olarak severim. Canlı oluşlarıda ayrı bir hava katıyor. Uygulamalar arası geçişlerdeki efektler bazı son kullanıcılar için artı değer.
  • Siri benzeri sesli iletişim aracı iyi. Mesajları, aramaları ve daha gelişmiş diğer işlevlerini beğendim.

13030006

Windows Phone 8 Beğenmediklerim:

  • Özellikle benim gibi arka planda uygulamaları açık bırakan, bir başka ifade ile multitasking bağımlısı bir kullanıcıysanız, Windows Phone 8 kesinlikle size göre değil. Multitasking durumu bazen eziyet olabiliyor. Tabii bu tamamen sizin kullanım alışkanlığınıza bağlı.
  • Wi-Fi açmak için izlemeniz gereken yol: Ayarlar>WiFi>Aç. Kısa yol tuşu yok. GPS , Bluetooth ve diğer araçlar da dahil yok. Her seferinde açma kapama yapmak zorundasınız, bu yolu kullanarak.
  • 3G internet bağlantısı içinse yukarıda yola benzer bir yolu kullanmak zorundasınız. Hemen açıp kapatamıyorsunuz yani. İşin entersanı benim en büyük beklentim, ki yapılması hiç zor değil; örneğin ben Internet Explorer’a girdiğim hiç bir internet bağlantım olmasa dahil, uygulamanın internette bağlanması gerektiğini gören sistemin bana hemen WiFi yada 3G seçeneklerini sunmasını beklerdim. Bu yazılımsal açıdan hiç de zor birşey değil ve nasıl akıl edemedeiklerini anlamak güç.
  • Diyelim bir uygulama açtınız ve size hemen bir uyarı geliyor bu uygulamanın güncellemesi var diye. Ama güncelle seçeneği yok. Sadece tamam diyebiliyorsunuz ve uygulama açılıyor. Peki benim tüm uygulamalarımın yazılı olduğu bir yer var mı, oradan tümünü güncelle diyeyim, o da yok. Mağaza’ya gireceksiniz, o uygulamayı bulacaksınız ve orada güncelle seçeneğine basacaksınız. En azından o uygulamayı açtığımda güncelle seçeneği koysanız ve beni uygulamanın olduğu Mağaza sayfasına yönlendirse, tamam yine ben basayım güncelle butonuna ama maalesef yok.
  • Windows Phone 8 uygulama mağazasında sayının 100.000’i geçtiği ifade ediliyor. Ben size açıklayayım nasıl olduğunu, biraz Android gibi onlarca ses dosyası, reklamlar falan ama daha entersanı aynı uygulamanın farklı sürümlerinin de mağazada ayrı ayrı yer alması. Örneğin aynı uygulamanın 1.5, 1.6 ve 1.7 versiyonlarına ayrı 3 uygulama olarak rastlarsanız şaşırmayınız.
  • Arka planda bazı uygulamalar çalışıyor. Bazılarını da siz seçiyorsunuz bunlar çalışsın diye ama hepsini değil. Arkada çalışmasını istediğiniz/istemedğiniz bazı uygulamarın kararını sistem veriyor, bir şey yapamıyorsunuz.
  • Arka planda çalışan? bir uygulamaya geri döndüğünüzde “resuming…” yazısını görürseniz, işte bu Windows Phone 8.
  • O alttaki tuşlardan geri tuşunu anladım. Nerede kaldığınızı bilemiyorsunuz ve uygulamayı gerçekten kapatmak isterseniz, multitasking ekranında uygulamaları “kill” edemediğiniz, kapatamadığınız için, sürekli geri tuşuna basarak uygulamaları kapatabilirsiniz. Amelelik bedava 🙂 Ortadaki Windows tuşunu da anladım, ana menüye her zaman dönebilmenizi sağlıyor, o da tamam. Ama o sağdaki arama tuşu nedir? Ne kadar gereksiz olmuş. Elinizin yanlışlıkla basılması ve karşınıza kim kullanıyorsa BING! çıkması da cabası olmuş.
  • Ekran tuş kilidine geçtiğinde WiFi kapanıyor ve siz cihazı açtıktan bir süre sonra tekrar geliyor. Biraz araştırdım güncelleme ile düzeltileceği belirtilmiş, iyi olur.

Notlar: Sistem stabil çalışıyor ve bunun böyle olacağını önceden yazmıştım. Çekirdeği iyi geliştirdiler bu sefer ve stabil bir sürüm elde ettiler. Snapdragon S4 ise zaten iyi bir işlemci ve her zaman beğenmişimdir. En büyük handikap, ARM ve Windows kernel birlikteliği ise daha minimal bir sistemde ve belli şeylerin kapatılarak/kısıtlanarak aşıldığı Windows Phone gibi bir sistemde sırıtmamış oldu. Son kullanıcı nezninde satması muhtemel bir cihaz olsa da, geleceğin işletim sistemi Windows Phone8 midir, yoksa rakipleriyle bugünden çıktığı mobil yolculukta ne kadar yer kapabilir, bence epey zor.

Son Not: Elimdeki cihaz Nokia Lumia 920.1 Dev Kit olduğundan şuan piyasadaki sürümle çelişkiler olabilir. Yeni güncelleştirmelerle yukarıda belirttiğim bazı sıkıntılarda giderilebilir. Ayrıca Sisteme yada cihaz Tweak gibi hiç bir advanced müdahale de bulunmadığımı belirteyim.

Share/Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *