Şöyle bir geçmişe bakıyorumda, ne çektin be Nokia! Biliyorum, Android çok kötüydü eskiden, MeeGo hep daha iyiydi fakat bir troll geldi ve ipini çekti. Windows Phone’da iyiydi fakat ekosistem denen tren bir kere kaçtı mı geri gelir mi? Gelmedi, gelmez, gelmeyecek. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır dedik, Nokia X ile Android dünyasında giriş yaptık. Hadi bakalım bizi içeride neler bekliyor…
Herkes gibi bazı şeyleri çok seviyorum ama bazı şeyleri de sevmiyorum. Oldum olası sevmediğim şeylerin başında Java geliyor. En sevdiğim dostlarımın, piyasa tabiriyle, sağlam Java’cı olmaları da kaderin ayrı bir cilvesi olsa gerek. Bu arada hemen belirteyim, Java’yı sevmem ama zaten mucize JVM’dedir.
Neyse lafı fazla uzatmayalım amma konuştun be sonuca gel diyenler için başlıyoruz…
Nokia’nın ilk Android’li cihazı Nokia X, AOSP (Android Open Source Project)’e dayanıyor. Bu ne demek? Bildiğiniz Android’den bütün Google servislerini çıkarın, API’ler, Gmail’ler, Google Play Store falan elinizde ne kalırsa… Nokia’da elde pek bişey kalmayınca, kendi arayüzünü, servislerini ve uygulamalarını Java’da tekrar yazıp cihaza gömmmüş.
Google Play Store yok, Nokia Store var. Google Maps yok HERE Maps var. Gmail yok kendi mail istemcisi var vb.
Fazlasıyla Windows Phone arayüzü etkili bir giriş ekranı var, bildiğin Windows Phone arayüzü yani. Arka taraflarda ise Asha serisinde kullandığı menüler, fontlar, geçişler vb. kullanılmaktan çekinilmemiş. Sanırım, zaten Java2ME ile yazmıştık kodlar çöpe gitmesin onları Java’ya geçirelim denmiş 🙂
Sonuç olarak elinize alacağınız cihaz en düşük Windows Phone ile en yüksek Asha serisi cihazı.
Android uygulamalarını ise, geliştiriciler zahmete girip Android uygulamalarını Nokia Store’a yeniden gönderirlerse,ki; bu zahmet eğer Google API’leri kullanılıyorsa, o uygulama da kimsenin girmeyeceği türden olacaktır, sizde telefonunuza indirebilirsiniz.
Son kullanıcılar için yazı buraya kadar.
Eclipse ve Nokia X
Eclipse (Aman Allahım!) ya da ADT Bundle zaten kullanıyorsunuz ve tek yapmanız gereken Nokia Developer sitesinden Windows, Mac ve Linux eklentisini indirmek. Neredeyse otomatik olarak Eclipse’e kurulacaktır ve karşınıza şöyle birşey çıkacaktır:
Nokia eklentisi kurulduktan sonra, isterseniz yeni proje yaratın Nokia adı altında ya da var olan Android uygulamanızı port edin.
Var olan Android uygulamanızı prot edebilmeniz için dikkat etmeniz gerken en önemli nokta uygulamanızın Google API kullanıp kullanmadığı? Eğer Google API’leri projenize eklediyseniz, onları kaldırarak Nokia X için geliştirmeye çalışın. Eğer projeniz tamamen bağlıysa, ya Nokia’nın size sunduğu servisleri kullancaksınız HERE gibi, ya da bu API’leri projenizin içine gömmeyin, dışarıdan bir servis olarak bağlayın. Eğer damardan bağlıysanız biraz uğraştırıcı fakat örneğin hazır Android APK’nızın Nokia X ile çalışıp çalışmyacağını hemen test edebileceğiniz araçlar da mevcut.
Sözün kısası, sevgili @gemcienes ile geliştirdiğimiz bir projeyi 1 saat kadar uğraşarak, Google API bağlantısı olmayan bir proje, Nokia X’e getirdik.
Tüm özellikleriyle eksiksiz çalıştı. Siz de denemekten çekinmeyin!
Sevgiler,
Abi ellerine sağlık. Tam da soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir yazı olmuş. 🙂
aga şunu hacklesek de temelden kit kat kursak daha kolay değil mi yaw
O işe ilk fırsatta bakacağım 🙂