Özellikle yazılım dünyasının son dönemdeki en önemli konusu, bir ürünü en kısa sürede çıkartmak mı yoksa en iyi şekilde çıkartmak mı ve bu kahrolası Agile proje yönetimi ne demek?
Aslında bu yazılım dünyasının değil, özellikle dijital dünyada üretilen her türlü ürünün sorunu…
Acele Strateji ve Agile Proje Hedefleri
Mesele her zaman olduğu gibi hedefinizle alakalı. Günümüz dijital dünyasında hız herşey ya da herşey hız. Kurumsalların önümüzdeki aya yetiştirmeleri gereken acele yazılım projeleri var, fikri olan girişimcinin ise o inovatif? fikrini pazara en kısa sürede sürmeye.
Kullanıcılar ise, isteseler de istemeselerde, her gün yeni içerik (haberler, uygulamalar, oyunlar, reklamlar, anlık bildirimler vb.) bombardımanına maruz kalıyorlar. Bu noktaya gelinmesinin en önemli aracı olarak da mobil cihazlar.
Kurumsallar farklı kaygı ve hedeflerle, bireysel üreticilerde yine farklı kaygı ve hedeflerle yola çıksalarda, günün sonunda bu durum kullanıcıların timeline’ına düşmeye çalışmak olarak sonuçlanıyor. Özellikle dijital pazarlamanın yönlendirmesi de bu etki/tepkiyi ortaya çıkartıyor.
Peki bu bulutların arasında, işin asıl sahipleri yazılımcılar ve tasarımcılar ne yapıyorlar ya da ne yapmaya zorlanıyorlar?
“Hemen İstiyorum” ya da bir başka deyişle Agile istiyorum!
Bence olayı bir örnek üzerinden açıklamakta fayda var. Çok önemli bir firma, büyük bütçeler ayırarak harkulade fikir üzerinden mobil uygulama geliştirmek istiyor. Milyonlara hitap edecek bir ekosistem kurulacak ve bu ekosistemin en önemli ayağı mobil uygulama. Tek koşul bu yaza yetişmesi. Her şey hesaplanıyor, tüm çalışmalar Haziran’a tamam fakat uygulama tarafı Ağustos’tan önce yetişmeyeceğini belirtiyor ve olaylar gelişmeye başlar..
Bir şeyi çok kısa sürede istemenin teoride iki çözümü vardır.
1) Daha fazla adam gücü kullanırsınız.
2) Proje Yönetim biçiminizi en optimal noktaya çekmelisiniz. (Kuyruk teorisi, paralel çalışmalar vs.)
Peki, hesaplamalarınıza göre bu iki yöntemi birden uygulasanız bile Haziran’a yetişmiyorsa ne yapacaksınız?
ve çözüm bulundu, Agile Proje Geliştirme (ya da benim deyişimle acele geliştirme)
Agile yöntemin ne olduğuna dair birçok kaynak var, ben size bir tanesini paylaşayım: http://www.agilealliance.org
Kaynağı okumaya vaktiniz varsa, ki büyük ihtimalle yok, kendimce özetleyeyim: Kaynakları paralelde en etkili şekilde kullanma yöntemi olarak düşünebileceğimiz bir proje yönetimi yaklaşım biçimi. Hemen Türkiye’deki karşılığını açıklayayım: “Bir şeylerden feragat etmeden projeyi o tarihe yetiştiremezsiniz!”
Sizce de son dönemde çok fazla bozulan ürünler gibi çok fazla hatalı (bug) uygulamalar ya da yazılımlarla karşılaşmıyor muyuz?
Yazılım ürünü ortaya koymak, özellikle günümüz gelişen ekosisteminde çok fazla unsura bağlı. Backend entegrasyonu, yeni teknolojilere beta seviyesinde olan rağbet, cihaz fragmentasyonu, online veya offline pazarlama, tasarım vb. Ancak günün sonunda tüm bunları aynı potada eritecek olan bir mobil geliştirici, UX tasarımcısı…
O uygulama bug’lı çıkacak ve hepimiz biliyoruz.
Artık kod kalitesi eskisi kadar önemli değil. Yazılım camiasında son dönemde herkesin uyguladığı “bu versiyon böyle bir çıksında ileride toplarız”, dünyanın her yerinde hızla uygulanan bir yaklaşım. Bu durumun en önemli nedeni, özellikle hergün yeni içeriklere maruz kalan kullanıcıların önüne iyi kötü bir ürünle HEMEN çıkmak, bu üründeki ana fikre kullanıcıyı ikna etmek, kalan bug’lı detayları yolda çözmek.
Agile nereden çıktı bilmiyorum ama “kervan yolda düzülür” atasözüne sahip toplumumuza çok uygun olduğunu söyleyebilirim.
Günün sonunda bizler her şeyi “kendimizce” yapan bir toplumuz ki, buna da çoğu zaman katılırım. Agile proje yönetimini de yine “kendimizce” uyguluyor veya uygulatıyoruz.
Hadi sabah scrum toplantısına.
https://www.quora.com/Should-I-focus-on-a-good-user-experience-or-push-something-out-quickly