Ubuntu‘nun yeni sürümleriyle birlikte artık Linux için bir handikap olan donanım ekleme, tanıma, tanıtma durumları ortadan kalkıyor. Artık ubuntu genellikle tüm donanımlarınızı tanıyor veya deoplarında neredeyse tüm donanımların paketleri mevcut, araçları indiriyorsunuz ve işlem tamamlanıyor.
Ancak kolay kurulum için hala bazı sıkıntılar mevcut.
Yeni aldığım Hp LaserJet P1102w modelini usb üzerinden tanıtmak hiç sorun olmadı. Yazıcıyı bilgisayarınıza bağlıyorusunuz ve ubuntu hemen donanımı tanıyıp, yazılımı yüklüyor. Hp’nin açık kaynağa olan desteği ve neredeyse tüm yazıcılarının donanım kodlarını paylaşması sonucu, ubuntu depolarında önceden yüklü geliyor ve tanıma tanıtma problemi yaşanmıyor. ubuntu topluluğunun muhteşem çalışmalarıyla, topluluk üyeleri buldukları tüm diğer yazıcı donanımlarını da depolara ‘compile’ edip gödneriyorlar ve diğer yazıcıların hepsi olmasada, şimdilik yarısı en azından hali hazırda kurulu geliyor.
Ancak wireless özelliğini aktif etmek istediğimde maalesef o kadar kolay olmadı.
Aslında kolay olması gerekiyordu. Hp açık kaynak sistemler için çok iyi bir site ve araç hazırlamış.
Buradan http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html Hp’nin tüm bileşenlerinin olduğu HPLIP paketini bilgisayarımıza kuruyoruz, çok da güzel açıklamalı anlatım içerikte mevcut ve sorunsuz olarak donanımımızı kurabiliyoruz. Windows’dan neredeyse hiç farkı yok. Tabii sizin yazıcınızın donanım paketinin indirme öncesi listede görünmesi ama paketten çıkmaması yaşanmazsa!
Başta herşey gayet iyi gitti. Tüm süreçleri kayıpsız atlattıktan sonra, yazıcımın kurulduğu mesajınıda aldım. Artık son perde, test sayfası almaya gelince, HATA!
Hata şu şekildeydi: /usr/lib/cups/backend/ hp failed
Epey zamanımı aldı çözmek. Hep değişik yerlere bakıp durdum. Uzun forum taramaları ve denilenleri teker teker denemem bile sonuç vermedi. Niyeyse başta aklıma gelmeyen şey sonradan aklıma geldi!
Sürücülerin bulunduğu cups klasöründe, /usr/ içindeki değil; zira kurulanları orada göremiyorsunuz pek tabii, Hp’nin sitesinden indirdiğim arşive baktım. Tüm yazıcılar var ama benimkisi yok!!!
Bu kadar güzel paket yap, kurulum anlat fakat arşive yazımın donanım bilgisini koyma. Hp herşeyin çok iyi ama bu eksiliğini kınıyorum birader. Tüm gecemi yemiş olmanı da kınıyorum 🙁 Ama açık kaynağa desteklerin sebebiyle de hala seviyorum 🙂
Neyse, .ppd olarak listelenir yazıcılar. Kendi yazıcımın .ppd dosyasını bu siteden http://foo2zjs.rkkda.com/ buldum. Manuel olarak indirdim ve içinden yalnızca kendi yazıcımın dosyasını aldım. Web üzerinden, yazıcınızın IP’sini girerek; örneğin 192.168.0.0, girerek yazıcıma ulaştım. Modeli tanıması için yeni indirdiğim bu dosyayı gösterdim ve bitti!
Her şey bi anda oldu, hiç bişey göremedik, masumuz.
Daha az uğraşmalar dilerim…
thx.good subject