Çalmak İyi Değildir!

Aslında Apple ve Samsung arasındaki davada Samsung avukatları tek bir cümle ile işi bitirebilirlerdi.

Hukuksal açıdan bir katkısı olmasada, durumu çok iyi ifade ederdi.

Büyük deha! Steve Jobs’un o meşhur sözü: “İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar”

Apple’a gelmeden önce Samsung’u konuşalım.

Samsung
Kopyaladınız dostlar! Bunu kabul edelim. Patentleri, yazılım detaylarını falan bir kenara bırakıyorum. O, afedersiniz ama iğrenç, TouchWiz arayüzünüzde dahil herşeyi kopyaladınız. İyi sanatçısınız, Steve Jobs’un deyişiyle, ama gerçek bu!

Elinizden geldiği kadar, tasarım ve beceremediğiniz kullanıcı dostu arayüzlerinizi Apple’dan kopyaladınız.

Ancak gelelim asıl meseleye, yazılım.

Android yazılımını da Google kopyaladı! Onlarda iyi sanatçılar!

Google sen yazılımını izinsiz, telifsiz Oracle’dan kopyaladın, Linux felsefesiyle alakan olmadan mobil işletim sistemi yazdın, sonra Samsung’da tasarım ve ilgili patentleri kopyaladı ve ortaya dünyanın en çok satan, o da alternatifsizlikten, Adnroid cep telefonları çıkardınız.
Aslında Türkiye’de KOBİ’lere örnek olacak kadar iyisiniz belkide. Bizim lügatta buna eski usul, imece işi derler. İmece usulüyle bir iş çıakrdınız, başarılı oldunuz, şimdide diyetini ödeyeceksiniz.

Google ise nasıl olduğunu hala anlayamadığım bir şekilde Oracle davasını kazandı?! Tekrar yazıyorum. Hp, Nokia, Siemens ve diğerleri… Arkadaşlar siz boşuna telif ödemiş ve ödüyorsunuz senelerdir Sun/Oracle’a. Bakınız: Google.

Kopyala yapıştır ve bir şekilde mahkemede de aklan. İyi iş hakikaten.

Neyse ki, son Apple ve Samsung arasındaki davada birileri kopyalamanın kötü bir şey olduğunu söyledi, hukuka olan inancımızı hala koruyalım diye sanırım.

Sonuçta Samsung sen hala Android’le olan ilişkini sürdür en iyisi. Önce cihazların yasaklansın, sonra daha bundan önce sattığın cihazların karşılığını ödeyeceksin Apple’a falan filan. Android ile anlaşman 2015’e kadar. Ancak sen hala kendi sistemini geliştirmemekte diretirsen, sonun yakındır. Nokia’nın hataları ortadayken, bu sektörde kimsenin yeri garanti değil.

Aynı Apple gibi…

Apple
Çalmadığın ne kaldı diye düşünmüyor değilim bazen, Steve Reis. Ancak gel görelim ki, satış, pazarlama, dizayn, tasarım alanlarında dehasın! Bu işi nasıl yapacağını da senden iyi bugüne kadar kimse bilmiyormuş.

Samsung davasını kazananan Apple’ı tebrik ediyorum. Hakkıydı. Zamamında Xerox’dan çaldıklarını, Microsoft’un kopyalamasına vermedikleri cevabı, bu meseleden ciddi dersler çıkaran Stve Jobs’un aldığı patentlerle bugün gösterdiler.

Ancak bu durum Apple’ın büyük sanatçı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca büyük sanatçılarında önünde büyük engeller vardır.

Kendilerini tekrar ederler yada artık çalacakları bir şey kalmadıklarından daha önce yaptıkları bazı hataların sonuçlarına katlanabilirler.

Dünyaya hükmedecek bir cihaz ürettin, tebrikler: IPad.

Ancak ciddi bir hata yaptın. Belki dizayna ve tasarıma o kadar kafayı takmıştın ki, günümüz mobil endüstrisini şekillendiren en önemli şeyin ekosistem olduğunu unuttun. Ya da ekosistemin sadece uygulama sayısı olduğu yanılgısına düştün, bazıları hala o yanılgıda.

Microsoft dışında!

Microsoft, Windows 8 ile çok ciddi geliyor! Windows 8 ekosistemi tüm üreticiler için geliştirilemeye müsait bir pazar. Zaten uygulama sıkıntısı çekmeyecek bir sistemden bahsediyoruz. O halde geriye ne kalıyor. Cihazların senkronizasyonu, farklı donanım çeşitleri, destekler, kişiselleştirebilirlik…

Ancak bunlardan en önemlisi; Windows 8 bir tablet arayüzü ile geliyor. Sadece arayüzüyle değil, tablet kullanımına uygun bir yazılım ve donanım çeşitliliğiyle geliyor.

IPad ise sadece büyük bir Iphone olarak geldi. Sadece ekran büyüdü, gerisi aynı. Ancak Apple’ın özellikle Iphone ile yakaladığı kullanıcı dostu arayüzler ve sistemin uyumunu, tablet deneyimi için farklılaştırmadı. Cep telefonunda ne kullandıysa tablet içinde onu kullandı. Ancak tablet başka bir pazar, başka bir mecra, taşınabilir aletlerin geleceği kendisine özgün bir yapıyı sonuna kadar hak ediyor.

Microsoft, Windows 8 ile tabletlere bunu getiriyor. Hatta Windows Phone 8 ile de bu deneyimi ceplere indirmeye çalışıyor. Tam tersi bir süreçle cevap veriyor Apple’a seneler sonra.

IPad’in Windows 8 tabletleri karşısında ne yapacağını tek bir şartla göreceğiz. Eğer gerçekten de Microsoft, kendi üretim tableti Surface’i 199$ gibi son derece rekabetçi bir fiyattan çıkarırsa, adeta zararına gibi görülen bu durumu, Microsoft en büyük vuruşu olarak görüp kendi tabletlerini pazarda büyük oranda kullandırmayı başarırsa, işte o zaman tabletlerde IPad iktidarı ciddi sallanır. Microsoft bunu yapmalı. Yeni tabletlerini, en düşük donanımla bu fiyattan satmalı. Bunun diğer üreticiler cephesinde farklı sancıları veya avantajları da olacaktır tabi. O ayrı bir başlık konusu.

Bu alanların neredeyse tamamında öncü olan Apple, ilk kez bir alanda sonradan geliyor. IPad Mini.

Özellikle Amerika’da Amazon Kindle’ın başarısı, Microsoft’un Windows 8 hamlesi, Surface benzeri tabletlerin artışı…

Hadi bakalım Apple, sıra sende! O çok övündüğün kalite ve dizayna verieln parayı, nedense sadece ekran boyutunu küçülterek ne kadar taviz vereceksin. Ya da belirleyeceğin fiyat sonrası şu soruya hazır ol: Hani mesele sadece donanım değildi? İçerik, dizayn, marka, Apple’ı Apple yapıyordu ve kullanıcılar Apple’ı çok arklı sebeplerden alıyordu. Eğer gerçekler buysa, sadece ekran ölçüsünü düşürmekle fiyatı çok da aşağılara çekemezsin. Çekmemen gerekir en azından.

Ama hayat… Öyle değil sanırım.

Share/Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *