Bana bilim ve sanatın gelişmediği, hasbelkader gelişmiş ülke gösterebilir misiniz? Avrupa’nın kıskandığı ülkemizi saymıyorum zira, o bir istisna. Belki Almanya olabilir mi? Almanya gezi notlarımın ilkini paylaşırken bu soruya cevap arıyorum.
Gelişmiş ülke, insanların çoğunluğunun mutlu olduğu, asgari olanakların herkese sağlandığı, daha fazlasının ise çalışmanıza karşılık erişebilir olduğu. Benim tanımım bu. Sonrasında altını eğitimle, belediyecilikle ve diğer politikalarla dolduralım isterseniz.
Almanya’nın kuzeyinden güneyine eşimle bir yolculuğa çıktık. Rotamız Berlin’den Avusturya sınırına. Doğa zaten muhteşem ya da özlediğimiz yeşillik bize muhteşem geliyor artık. Ancak bizim asıl yolculuk sebebimiz rahmetlilerin ruhuna el-fatiha okumak içindi. Yanlış duymadınız, el-fatiha yolculuğuna çıktık. Hadi bakalım. Bol resimli.
Bazı Klasik Müzik Bestecileri
Klasik müzik hakkında konuşmaya gerek var mı bilemiyorum ancak insan zekasının ulaşabileceği en üst noktalardaki bu insanlar nedense hep bu topraklardan çıkmışlar. Hasbelkader spermlerin seçimi diyorum.
Richard Wagner
Berlin’deki heykeli. Evini bir sonraki gezi de ziyaret edeceğiz, ancak bu kadar heykelini falan niye dikmişler anlayamadık?
Johann Sebastian Bach
Leipzig’deki kilisesinde gün boyu eserleri çalınarak yaad ediliyor.
bach-playing (Dinlemek için tıklayabilirsiniz)
Opera Binası
Bir ülke AVM yapmadan nasıl zengin olabilir? Olabilir mi dostlar? Olamaz. Bunlar gitmiş bütün parayı Opera binalarının yenilenmesine gömmüşler. AVM sayısının, Opera binası sayısından fazla olmadığı ülkeler batmaya mahkumdur! O yüzden Almanya batıyor ve bunu göremeyecek kadar basiretsizler. Hasbelkader zenginliğin en büyük göstergesi.
Tiyatro
Bertolt Brecht
Bertolt Brecht’i Berlin’de evinin yanındaki mezarında ziyaret ettik. Neden herkesin kalem bıraktığını anlamadım. Sanırım hasbelkader bi deli bıraktı, diğerleri de onu takip etti.
Felsefe
Bana felsefe yapma demişti büyük Türk filozofu. Dünya dillerine hakim değilim ama başka dillerde acaba felsefeyi bu şekilde bir deyişin içinde kullanan başka bir millet var mı?
Friedrich Nietzsche
Saçma sapan, aptal saptal, hiçbir işe yaramayan düşünceleriyle, Nietzsche’nin yaşadığı evi ziyaret ettik. Benim hiç niyetim yoktu da, işte hep hanımın ısrarı. Üstelik IKEA’dan aldığı sandalyeleri gördüm ki, bu Almanlar’ın hasbelkader zengin olduklarını bir kere daha anladım.
Edebiyat
Münich yolculuğumuz için tekrar yola koyulduk. Nietzsche’nin köyünden güneye doğru ilerlerken, yaklaşık 1 saatlik mesafede başka bir köy ilgimizi çekti. Hadi girelim iki Türk kahvesi içelim dedik. Köy aynı bizim köyler gibi. Düşün kendini Çorum’un bi köyündesin, hiçbir farkı yok. Ama bir baktık ki, yine herkes bazı evleri ziyaret ediyor. Dur bakalım ne varmış burada deyince;
Johann Wolfgang von Goethe
Kısaca Goethe adında bir yazar?! Bu isimle yazar mı olur esprilerini yapmama gerek bile yok, hasbelkader yazar olduğu çok net. Aksini iddia eden, demokrasi katilidir, milli iradenin karşısındadır.
Ne Yenir Ne İçilir?
Bu hayatımızın en anlamsız ve boş beleş gezisini de Münich’e ulaşarak tamamladık. Bu ne biçim gezi yazısı dediğinizi duyar gibiyim. Evet, güzide ülkemizi boydan boya gezsek, neler yedik neler anlatır, Ayşe teyze böreğiyle ünlü ilimizi tanıtırdık. Bunların hiç öyle şeyleri yok.
Bizde neredeyse her şehir yemeğiyle ünlü iken, herhangi bir şehre gezi planı yaparken Google’a “ne yenir ne içilir” yazarken, bu gezimizde maalesef size sadece doğal güzellikleri ve birasıyla ünlü Berchtesgaden‘den resimlerle veda ediyorum.
Son olarak, bir sonraki geziyi batıya doğru yapmaya karar verdik. Orada da hasbelkader zenginlik avına çıkacak ve size bu hasbelkader zenginliğin sebeplerini 1 yıllık gözlemim sonucu aktaracağım.
Hasbelkader ??