En baştan başlayalım. Yolculuktan.
British Airways sen bu son uçuşlarla gözümde iyice bittin. Kaliten iyice düştü ve artık yeni rakiplerinle mücadeleyi sırf marka değerine bağlayan bir firma oldun çıktın. Çok zorda kalmazsam bir daha binmem. Hep aynı kalitesiz yemekler, kabin görevlilerin tavırları, sanki maaşlarını geç yada az alıyorlarmış gibi tavırlar…
Şu bir gerçek ki, en kaliteli hizmet, benim uçtuğum firmalar arasında Türk Hava Yolları‘nda.
Welcome To San Francisco!
Şehir epey canlı. Ben biraz İstanbul’a benzettim. Özellikle coğrafi özellikleri bakımından…
Onun dışında gelişmiş çoğu Amerikan şehirleri gibi gökdelenler, gökdelenler…
Ancak kesinlikle bir çok ferah alan, geniş yollar, temiz sokaklar (görece), parklar, güzel sahil lokantaları, seyir alanları vs.
Bana bu San Francisco turu için zaman ayıran ve gezdiren Onur Acıiçmez’e çok teşekkür ediyorum.
İş hayatının attığı yerde, Hyatt Regency Otel’inde yapıldı konferans. Linux Vakfı’da sağolsun, hiçbir masraftan kaçınmamış bizi aynı otelde ağırlamıştı.
Konferans epey hareketliydi, hacker lounge, after party, yemekler, sınırsız içki vs. derken güzel geçtiğini belirtelim. Emeği geçenlere teşekkürler.
Tizen Konferansı’yla ilgili günlüklerime ulaşmak isterseniz, 3 gün boyunca tüm izlenimlerim:
http://www.tizenturkiye.com/kategori/haberler/yaz%C4%B1-dizisi
Orada olmayan bir fotoğraf paylaşayım ama 🙂
Biraz San Francisco ve Silikon Vadisi’nden bahsetmek istiyorum.
Ülkenin en iyi okulları Boston şehri civarında toplanmışlardır. Harvard, MIT…
Ülkenin bu yakasında ise, bildiğiniz klasik fakir ama gurulu genç hikayesine sahip, Stanford Üniversitesi var.
Dünyanın en iyi Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) bölümleri Harvard, MIT gibi okullarda bulunduğu düşünülsede, Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi’nin temeli, yapıtaşı, varoluş sebebi.
Ülkenin bu yakası Silikon Dünyası’nın, bilişimin kalbinin attığı yer. Tüm dünyanında!
Amerika’nın ülkenin her yerini ayrı ayrı geliştirme politikasına bakıp, bizdeki her yolun resmen devlet eliyle yalnız “İstanbul”a çıkartılması düşünüldüğünde…
Aslında Silikon Vadisi’ni görmem pek mümkün değildi. Yalnız Oktay Abi bana tüm işlerinin arasında bir Silikon Vadisi turu attırdı ki! Bin kere teşekkürler.
Vadi’nin kalbi Palo Alto‘da atıyor. Baktığınız da, son derece mütevazi, ufak bir üniversite ilçesi havası var. Evler küçük, bahçe içinde, o hep Türkiye’de özlem duyduğumuz yeşil alanlar, yürüme ve bisiklet yolları, temiz hava…
Stanford Üniversitesi demek, Silikon Vadisi, Palo Alto demek. Bunun en benzer örneği olarak, Cambridge ve Oxford şehirlerini örnek gösterebilirim. Buralardan tek fark, biraz daha Amerika’lı oluşları ve para!
Tabi ülkemizdeki Tekno Parklar vs. aklıma gelmiyor değil. Vergiden yırtmanın, ahbap çavuş ilişkisinin paraya çevirmenin ve göya üniversitenin bilim çalışmalarını özel sektörün desteklemesiyle Ar-Ge çalışmalarının olması gereken yerde…
Endüstriye yön verme. Dünya’nın en büyük bilişim ve teknoloji firmaları burada. Aklınıza hangisi gelirse. Ben bir çoğunu, şöyle bir gördükten sonra en çok vaktimi Google Kampüsü’ne ayrıdım.
Bildiğiniz bir ilçe kurmuşlar. Yalnız yine büyük gökdelenler vs. yok. 3 katlı büyük villalar diyebiliriz. Tüm Google şehri böyle kurulmuş. Ofislerden (villalardan) birbirine geçişler için neredeyse tüm Google çalışanları, rengarenk Google bisikletlerini kullanıyorlar. En büyük fantezi ise; Android telefonlarıyla Google’ın sürücüsüz araçlarını ofisin önüne çağırmaları, gidecekleri ofisin GPS koordinatlarını yine telefonlarıyla araca girmeleleri ve aracın onları istedikleri yere götürmeleri. Şoför yok, elektrikli araçlar, sessizlik, temiz hava…
Gezimiz bu kadardı. 4 günde ne kadar gezilebilirse, herhalde gezdim.
Linux Vakfı’na, Oktay Özgün’e, Onur Acıiçmez’e çok teşekkür ederim.
Not: Geleceğin Steve Jobs’u nereden çıkacak diye sormuşlardı Eric Schmidt’e, oda tabii ki Amerika’dan demişti. Ben biraz olayı daraltarak söylüyorum, Silikon Vadisi’nde çıkacak tabii ki! Amerika’da bu anlayış ve parayla her türlü beyin göçüne bu denli teşvik olduktan sonra, hiç zor değil. Sonra bizim ülkemizde Tübitak tarafından liseli bir arkadaşın matematiksel zekası “seviye üstü” denilerek reddedilince, o arkadaşın şuan nerede yaşadığını az çok tahmin edebiliyorum!