Windows (Phone) 8 ve Mobil Gelecek

Daha önceki yazılarımda; Microsoft’un Nokia’yı bitirme planlarından, MeeGo üstündeki icraatlerinden! detaylıca bahsettim. Artık konuya Microsoft tarafından bakmanın vakti geldi!

Hemen iddialı bir giriş yapalım ve devamını getirelim: Microsoft’un, Windows Mobile rezaletinden sonra yaptığı her hamle neredeyse mükemmeldi! Ben açıkçası bu derin stratejik kararları sebebiyle iş çevresinde uzun vadeli planlamalarıyla, Microsoft’u tebrik ediyorum!

Evet, Nokia’yı yok pahasına satın almaya götürecek politikaları, en büyük mobil tehditlerden birinin yok edilmesi, Qt’nin bitirilmesi ve şimdide Windows 8‘in gelişi ve Windows Phone 8 ile uyumu.

Önümüzdeki yıllarda Windows 9’u masaüstülerde görür müyüz bilemiyorum ama Windows 10’un masaüstü sürümü olmayacağından eminim!

Masaüstüler artık hantal ve hiç de ihtiyacımız olmayacak derecede karmaşık sistemler!

Önümüzdeki yılların 3 gerçeği şu:

1) Masaüstü kullananlar artık sadece program geliştiren yazılımcılar, bazı IT yöneticileri, server kullananlar ve diğer büyük bilgisayarlarla işi olanlar olarak kalacaklar. Bunların çoğunluğuda, hali hazırda bazı alanlarda olduğu gibi Linux kullanacaklar, belki çok az bir kısımda hala Microsoft ürünlerini.

2) Hala dizüstü bilgisayarla dönemi geçmiş değil. Daha uzun sürelerde gidecek. Çoğunluk Macbook kullanacak, az bir kısımda Linux ve melez versiyonlu Windows.

3) İşte kıyamet burada kopuyor! Tabletler ve telefonlar. Mobil pazar!
Microsoft, Windows 8 ile çok iyi bir giriş yapıyor. Hali hazırda IOS sistemler iki alanda da etkili. RIM maalesef Blackberry 10‘dan sonra kepenkleri kapatabilir. Android etkinliğini sürdürecek. Aşağıdan ise Tizen geliyor. Büyük çoğunluk kullanıcı ise diğer 2 seçenekten hiçbirine elini sürmeyecek, sadece tabletleri ve telefonları olacak.

Windows 8 Ekosistemi

Windows 8 gerçekten hem kerneli hem de kullanıcı arayüzü (Metro) bakımından son kullanıcıya hitap ettiği ortada. Bence önümüzdeki yıllarda IOS’in en büyük rakibi. Android ise kesinlikle Windows 8 ile IOS sınıfında değil, onun pazarı ve rakibi ayrı (olacak).

Windows 8’e baktığımızda özellikle tablet kullanıcıları için muhteşem bir deneyim sunuyor. Bir de tableti sevmeyen ve klavye isteyen, içerisinde benimde bulunduğum azınsanmayacak bir kitle var ki, onları da Microsoft Surface ile tavladılar, tavlayacaklar.

Windows 8’in ise en önemli avantajı, aynı zamanda dezavantajı durumunda. Ekosistem…

Windows 8 geçmişten gelen uygulamalarıyla Market’ini bir anda doldurabilir. Hem de nitelikli yazılımlarla.

Ancak en büyük problem kapıda!

Windows 8 RT bildiğiniz gibi ARM tabanlı bir sürüm. Windows’un en büyük avantajı eskiden gelen yazılımları. Bunların daha basit versiyonlarının ARM’a geçirilmesi pek fazla sorun olmasada, senelerce x86 mimarisine optimize edilmiş (aslında bence bir optimizasyon yok, bu kısım tamamen Intel’e bırakıldı, biz istediğimiz gibi yazalım, nasıl olsa Intel mimarisini o kadar geliştiriyor, işlemci hızları o kadar süratle artıyor ki, optimizasyona gerek yok) karmaşık uygulamalar bakalım nasıl bir yolla, zaman+emek+işgücü+motivasyon, RT versiyonu içinde yayımlanabilecek. Bu noktada x86 temelli Windows 8 Pro versiyonlarının daha hızlı oluşları ama bunun yanında biraz daha kalın oluşları bir handikap.

Yine insanların alışkanlıkları söz konusu olacaktır. Siz tabletinizde, RT olup olmaması son kullanıcı için zerre umrunda değil, Office 15 sürümünü, bazı çok sevdiğiniz Windows yazılımlarını, internet, media player, bulut senkronizasyonu vb. kabaca gündelik kullanımda en çok başvurduğunuz uygulamaları, bu tabletinizde de bulabiliyorsanız iş bitmiştir.

ARM tabanlı Windows 8 tabletler, eğer arada çok ciddi sorunlar olmazsa, x86’lara göre fazla satacaklardır.

Bu durumda ve her durumda yine kazanan Microsoft olacak.

Windows 8 ile Windows Phone 8’in aynı kernele sahip olmaları, ortak payda da bir nevi buluşmaları, daha henüz tam olarak göremesek de, telefon tarafındaki “Native” desteği, Windows ailesine büyük bir başarı kazandırabilir.

Windows Phone 8’i asla başlı başına bir telefon sürümü olarak düşünemeyiz. Hatta konumlandırmak, onun üstüne marketing çalışmak bile Microsoft açısından büyük bir hata olacaktır. Şu bir gerçek ki, Windows 8 tablet sürümü her ne kadar güzel dursa da, iş Windows Phone 8’e geldiğinde insanların bir telefondan beklentilerini, bir iPhone kadar karşılayamayacaklarını düşünüyorum. Dikkat ederseniz iPhone dedim, çünkü Windows Phone 8’in rakibi IOS platformudur, Android değil!

Windows Phone 8 başlı başına pazarda etki yaratamaz! Tek bir çıkış yolu var, o da Windows 8’in rüzgarı, ekosistemi.

Eğer Microsoft Windows Phone 8’i de pazarda yükseltmek istiyorsa, Windows 8 sürümüyle ciddi bağları, son kullanıcı temelinde de kurmak zorunda. Buna bir nevi bağlayıcılıklar diyebilirsiniz. Evet, ben bu gibi durumlara son derece karşıyım fakat maksat satmaksa, ekosistemi büyültmekse, Apple bunu yapıyor, Microsoft niye yapmasın?

Özet geçecek olursak; Windows 8 kesinlikle tutacak, onda kuşku yok! Windows Phone 8 ise tek başına asla tutmaz. Gelişimi tamamen Windows 8 ile bağlarına ve Microsoft’un bunu ne kadar istediğine bağlı.

Gelecekteki mobil savaşlar gün geçtikçe daha da kızışıyor. Ancak bugün yaşanan bir karmaşa hakim olsa da, 2013 yılının sonlarına doğru rekabet ve sınıflar tam olarak oturacaktır.

İleride Windows ile IOS’un rekabetine tanıklık edeceğiz.
Aşağılarda ise Tizen ile Android (Firefox OS) rekabeti bizleri bekliyor olacak.
Plase, Kindle 🙂

Share/Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *